Van oud industriegebied naar circulaire broedplaats

Het Werkspoorkwartier transformeert in vijf jaar tot een toonaangevend vestigingsgebied voor maakbedrijven en creatieve startups. Het EFRO-project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’ maakt het oude bedrijventerrein dé circulaire broedplaats van Utrecht. 

Een halve eeuw nadat de laatste locomotief uit de fabrieken rolde, wordt het Werkspoorkwartier een aantrekkelijk vestigingsgebied voor nieuwe, duurzame bedrijvigheid. Met ruim 10.000 m2 nieuwe bedrijvigheid en meer dan 200 nieuwe banen bevordert dit initiatief de regionale concurrentiekracht. Diverse projectpartners werken samen om het Werkspoorkwartier op de kaart te zetten. 

werkspoorkwartier utrecht hof

Doel
Het consortium legt een stevige fundering voor de herontwikkeling van het Werkspoorkwartier, waardoor het vestigingsklimaat van het gebied verbetert. Het bedrijventerrein wordt in een positie gebracht die het op eigen kracht verder kan uitbouwen tot een nationaal icoon voor creatieve en circulaire gebiedstransformatie.

Samenwerkingspartners
Het project verenigt gebouweigenaren en -ontwikkelaars met MKB-bedrijven uit de bouw- en maaksector en Utrechtse kennisinstellingen in een ambitieus consortium. Consortiumpartners zijn Erfgoed Werkspoor Utrecht, Het Hof van Cartesius, BOOT organiserend ingenieursbureau, Buurman, Buurman Utrecht, DePlaatsmaker, Universiteit Utrecht – Copernicus Instituut, Hogeschool Utrecht, HKU en Utrecht Sustainability Institute. Het project wordt ook ondersteund door de Bedrijvenkring Cartesiusweg, die financiering beschikbaar stelt voor gebiedspromotie.

Financier
Het project is mede mogelijk dankzij een EU-subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.

Looptijd
2017 - heden

Contactpersoon USI

Voor meer informatie over Werkspoorkwartier, neem contact op met Tony Schoen of Joppe van Driel of kijk op www.efro-wsk.nl.

Andere projecten in dit thema