30 september 2016

WE DRIVE SOLAR maakt mobiliteit van de toekomst toegankelijk voor groot publiek in de regio Utrecht

Op vrijdag 30 september opent de inschrijving van We Drive Solar: dé nieuwe naam voor een 100% elektrische auto met een actieradius van 300 kilometers, die bovendien deel uitmaakt van een wijkenergiesysteem op zonne-energie. Schone elektrische mobiliteit wordt toegankelijk voor een groot publiek door de kosten onder gebruikers te delen. Alle bewoners, bedrijven en organisaties in de provincie Utrecht kunnen deelnemen. Instaptarief voor snelle beslissers: €99,- per maand inclusief kilometers, verzekering en een app om de auto te openen. Elke auto krijgt z’n eigen laadparkeerplek. Er zijn 150 auto’s beschikbaar. De eerste daarvan wordt op 30 september in Lombok in gebruik genomen.

 

Smart Solar Charging
Met We Drive Solar bouwen we voort op het succes van de eerste zongestuurde bidirectionele laadpaal die kan laden èn ontladen. Het consortium Smart Solar Charging met o.a. Stedin, de gemeente Utrecht, GE, Vidyn, Last Mile Solutions, Economic Board Utrecht, Elaad en Jedlix, zet onder leiding van LomboXnet de elektrische auto’s in als lokale energieopslag van zonne-energie. Autobatterijen inzetten voor de opslag van zon en wind, versnelt de transitie naar een schoon energiesysteem.

Renault
De Renault ZOE is een 100% elektrische auto die optimaal kan laden aan de 22 kW laadpaal en is daarmee uitermate geschikt als deelauto. Binnen 1 uur laad je 140 km erbij in combinatie met de laadpaal van Smart Solar Charging. Alle 150 ZOE’s kunnen ook 43 kW snelladen. Ook faciliteert Renault Group met Research & Development het consortium om te komen tot bidirectioneel laden. De 150 nieuwe Renault ZOE’s leveren een opslagcapaciteit van ruim 6.000 kWh. Elke auto heeft voldoende capaciteit voor 5 woningen en krijgt een substantiële rol in het energiesysteem.

Utrecht
Met de 150 auto’s van We Drive Solar in combinatie met Smart Solar Charging geven we een belangrijke invulling aan een leefbare stad, verantwoorde economische groei, schone lucht, minder auto’s in de stad en voorkomen we kostbare investeringen in het stroomnet. Voor de opstart van dit project is een financiële bijdrage van de Provincie Utrecht aan de Stichting We Drive Solar verleend.

We Drive Solar
Een team professionele mobiliteitsadviseurs zal alle aanvragen voor een We Drive Solar auto behandelen. We Drive Solar ondersteunt de gebruikers van de 150 auto’s met een app, de administratie en regelt de laad-parkeerplek die op kenteken van de auto staat. De auto’s worden geleverd door 3 leasemaatschappijen die deze innovatie mede mogelijk maken.

Aanmelden
Bewoners en organisaties uit de hele provincie Utrecht kunnen zich vanaf 30 september 2016 aanmelden voor We Drive Solar. Dat kan via wedrivesolar.nl. De plaatsing van de 150 auto’s gebeurt op basis van first come first served. Een groot aantal bewoners en organisaties hebben reeds belangstelling getoond. Zo onderschreven 15 gemeenten uit de regio eind vorig jaar de intentie om het wijkenergiesysteem van Lombok op te schalen naar een regionaal duurzaam energiesysteem. De 150 auto’s worden daar onderdeel van.