23 april 2019

Duurzame Dinsdag biedt alle soorten duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag. Samen laten de afzenders zien dat duurzaamheid leeft en hoe burgers bijdragen aan een betere wereld. Meld uw idee of initiatief aan vóór 1 juni 2019.

 

Over Duurzame Dinsdag

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. Het aanbieden van de koffer staat symbool voor onze maatschappij, waarin enorm veel kennis, initiatief en creativiteit voor handen is op het gebied van duurzaamheid. 

Geef uw idee een podium

Iedereen met een duurzaam idee of initiatief kan zich inschrijven voor alweer de 21e editie van Duurzame Dinsdag. De meest duurzame, innovatieve en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven. Nieuw deze editie is dat de genomineerden niet alleen kans maken op een geldprijs van 1000 euro en ondersteuning van de betrokken organisatie, maar ook op een exclusief netwerkontbijt met Tweede Kamerleden.

Van uitgewerkt businessplan tot een briljant duurzaam idee in het eigen huishouden, alles komt samen in de koffer. Ook de afzenders van de ideeën en initiatieven zijn enorm divers. Ze komen onder andere van particulieren, verenigingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en start-ups. Samen laten ze zien dat duurzaamheid leeft, en geen 'ver-van-mijn-bed-show' is. 

Initiatieven in het zonnetje

De Staatssecretaris neemt de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst en zal enkele ideeën en initiatieven uitlichten. Ook worden er namens de partners van Duurzame Dinsdag prijzen uitgereikt. Een jury onder leiding van Maurits Groen zal prijzen uitreiken aan de beste ideeën. Dit jaar staan de volgende prijzen en thema’s centraal:

  • Greenchoice Energieprijs, voor initiatieven op het gebied van duurzame energie;
  • Asito Sociale-innovatieprijs, voor initiatieven die mensen bij elkaar brengen;
  • Lidl Voedselprijs, voor initiatieven op het gebied van duurzame voedselproductie en consumptie;
  • VHG Groenprijs, voor initiatieven die mens en natuur bij elkaar brengen;
  • ING Circulair ondernemenprijs, voor initiatieven op het gebied van circulaire economie.

Behalve de themaprijzen, reikt de jury ook nog een overkoepelende prijs uit. Hiermee wordt een van de ingediende initiatieven extra in het zonnetje gezet tijdens het evenement.

Iedereen met een idee, businessplan of visie kan zich inschrijven tot 1 juni 2019. In augustus worden de genomineerden bekendgemaakt. Tijdens Duurzame Dinsdag op 3 september 2019 in de Oude Zaal van de Tweede Kamer worden de winnaars bekendgemaakt.