1 september 2016

Praat op zaterdag 24 september mee in een stadsgesprek met de Gemeente Utrecht over de kansen en keuzes voor het nieuwe centrum. Of bezoek het festival on tour in het gebied van het nieuwe centrum.

Rondom de Jaarbeurs en het Westplein breidt Utrecht haar centrum uit. Dit grotere centrum zal nauw verbonden zijn met de historische binnenstad. Er wordt nu al gebouwd op een groot aantal plekken rondom het station, maar het centrum van Utrecht heeft meer ruimte nodig, zeker als de stad blijft groeien naar 400.00 inwoners in 2030.

Kansen en keuzes voor een nieuw en groter centrum

Voordat er gebouwd kan worden zijn er nog veel vragen te beantwoorden en keuzes te maken over de inrichting van het toekomstige nieuwe centrum, zoals: Wat is de Utrechtse maat en vorm van stedelijkheid? Wat wordt de juiste mix van wonen, werken en ontspanning? Is een energieneutraal gebied haalbaar? Gezonde verstedelijking is het uitgangspunt, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Wat zijn de beste oplossingen voor de (auto)bereikbaarheid? Hoe maken we alle ambities waar?

Alle keuzes zijn door de gemeente Utrecht in beeld gebracht in zeven keuzedocumenten. Ze gaan over identiteitstructuurStad op ooghoogtegezondheid,duurzaamheidmobiliteit & parkeren en ontwikkelstrategieInleiding met samenvatting

Wat zijn jouw keuzes voor het toekomstige centrum van Utrecht? 

Iedereen mag meekijken en meedenken over de invulling van het nieuwe deel van het Utrechtse centrum. Op zaterdag 24 september kun je in het Beatrixgebouw of buiten op het Jaarbeursterrein en Westplein kennismaken met de mogelijkheden van het gebied. Die dag wil de gemeente tussen 10.00 en 16.00 uur ook praten met inwoners, belanghebbenden en geïnteresseerden over de keuzedocumenten. Veel ligt nog open. Iedereen mag meedenken, graag zelfs. Iets voor jou? Geef je snel op voor een van de gesprekstafels over de keuzedocumenten, het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Bij te veel interesse wordt er geloot onder de ontvangen aanmeldingen. Link naar aanmeldformulier.

Heb je wel interesse maar niet zoveel tijd? Kom dan in het Beatrixgebouw het Festival bezoeken waar verschillende workshops, presentaties en infostands worden aangeboden. Ze gaan over onderwerpen die met de ontwikkeling van het nieuwe centrum te maken hebben en duren maximaal een uurtje. En er is uiteraard gelegenheid om onder het genot van koffie of thee jouw ideeën over het nieuwe centrum te laten horen.

Digitale interactietafel voor duurzame ideeën

Voor het keuzedocument Duurzaamheid gaan we op 24 september met elkaar in gesprek rondom een digitale interactietafel met speelkaarten van duurzame ideeën. Bekijk de demonstratievideo. Heb je ideeën hoe het nieuwe centrum een energieneutraal, aantrekkelijk en groen gebied kan worden? Stuur ze tot en met vrijdag 16 september in via de website. Ben je er bij op 24 september? Kom dan langs bij de digitale interactietafel en bekijk jouw idee. Kun je er niet bij zijn? Dan is dit je kans om toch je duurzame ideeën voor het nieuwe centrum aan te dragen.

Kijk voorbij je horizon

Met het toekomstige nieuwe, grotere centrum van Utrecht gaat de stadshorizon ingrijpend veranderen. Hoe en op welke manier? Daar geven we op 24 september samen vorm aan. Er is een spannend programma in de maak, met inspirerende workshops en prikkelende  presentaties. En met elk uur een tour langs een aantal markante plekken in het gebied. Startpunt is het Beatrixgebouw, Jaarbeursplein. Tussen 10 en 16 uur ben je van harte welkom.