2 mei 2018

In de EU Green Week van 21 tot 25 mei 2018 wordt er gekeken naar manieren waarop de Europese Unie steden helpt betere plaatsen te worden om te wonen en te werken. Een van de locaties van het openingsfestival in Utrecht is Het Hof van Cartesius, onderdeel van project 'Werkspoorkwartier: Circulair Creatief Maakgebied'. 

 

EU Green Week
Beleidsontwikkelingen op het gebied van luchtkwaliteit, geluid, natuur en biodiversiteit en afval- en waterbeheer worden onder de aandacht gebracht. Zodoende worden op participatie gerichte benaderingen van stadsontwikkeling gepromoot, evenals netwerkprogramma's en hulpmiddelen om beproefde methoden uit te wisselen. Lokale overheden en burgers worden aangemoedigd om hun visie op een duurzame toekomst te delen.

De week gaat op 21 mei officieel van start in Utrecht en wordt op 25 mei afgesloten in Madrid (Spanje). In het kader van het programma worden bovendien van eind april tot half mei veel interessante evenementen georganiseerd door partners in heel Europa. 
 


Openingsevent in Utrecht
Op pinkstermaandag 21 mei 2018 organiseren de gemeente Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de aftrap van de EU Green Week in Utrecht. Zoals vele andere Europese steden, groeit ook Utrecht sterk. Hoe maken we van onze stad een fijne en gezonde plek om te leven, wonen en werken? Tegelijkertijd, hoe pakken we uitdagingen aan, zoals klimaatverandering, luchtvervuiling en grondstoffenschaarste?

In Utrecht stimuleren we lokale duurzame initiatieven, een gezonde stad begint in onze eigen straat en wijk. Gebaseerd op kennis en innovatieve oplossingen waarmee we willen bijdragen aan het bereiken van mondiale doelen zoals het Parijsakkoord. Denk en praat op diverse plaatsen in de stad mee over de toekomst van Utrecht. 

 

Het Hof van Cartesius 
Het Hof van Cartesius is onderdeel van het Utrechtse openingsprogramma. De circulaire hotspot organiseert diverse workshops over circulariteit. Ook wordt op deze dag de binnentuin officiëel geopend door Eurocommissaris Karmenu Vella, Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en Wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk. Daarnaast kunnen bezoekers op Tweede Pinksterdag terecht voor advies, inspiratie en meer

Het Hof van Cartesius is een van de locaties van een groter project in het gebied, ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’. Het industrieterrein wordt in vier jaar getransformeerd tot een vestigingsgebied voor creatieve, circulaire maakbedrijven. Dit wordt mogelijk gemaakt met subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 

Lees meer over de EU Green Week.

Lees meer over het festivalprogramma in Utrecht.

Lees meer over project 'Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’.