29 september 2015

PERSBERICHT: E-waste race van start op Utrechtse basisscholen.
In Utrecht wordt e-waste recyclen makkelijk en leuk, voor jong en oud!

Tien basisscholen in Utrecht nemen van 21 september t/m 16 oktober deel aan de E-waste race en strijden met elkaar om de meeste oude elektrische apparaten (e-waste) in te zamelen. De winnende klas gaat op schoolreis. Het doel van de race is om kinderen (en hun ouders, buurtgenoten, ..) bewust te maken van recycling. Wanneer de strijd gestreden is, neemt de Shop&Drop app het stokje over en helpt de Utrechter verder met afval scheiden.
 Teveel oude mobieltjes, kapotte dvd-spelers of defecte wekkers belanden nog bij het normale afval. En dat is zonde, want deze apparaten zitten vol met waardevol materiaal dat hergebruikt kan worden. Niet inleveren is bovendien slecht voor het milieu!

Wat eind 2013 klein begon, is uitgegroeid tot twee volwassen ondernemingen. Initiatiefnemers Timmy de Vos (E-waste race) en Francien Eppens (Shop&Drop) wonnen toen met hun concepten de E-waste 2.0 Challenge tijdens het eerste Circular Economy Lab van het Utrecht Sustainability Institute. De jury prees de ideeën omdat ze kinderen en volwassenen op speelse wijze enthousiast maken voor afvalscheiding. Deze ideeën zetten zij door en leveren vandaag de dag een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de stad en het behoud van waardevolle grondstoffen.

Tijdens de Utrechtse E-waste race zamelen de basisschoolleerlingen deze weken zoveel mogelijk elektronisch afval in en maken zo kans op een schoolreisje voor de hele klas. Voor alle andere afvalproducten die tijdens en na de race weggedaan of afgedankt worden, kunnen Utrechters de gratis Shop&Drop app downloaden en zien waar zij het best welk afval kunnen scheiden. Zo zorgen de E-waste race en Shop&Drop er samen voor dat het voor Utrechters het héle jaar door zo gemakkelijk mogelijk is om afval in te leveren voor hergebruik en recycling.


Zelf je afval scheiden of recyclen?

Van 21 september t/m 16 oktober kan het elektronisch afval aangeboden worden op de website van de E-waste race, www.ewasterace.nl. Voor, tijdens én na de race kunnen alle Utrechters gebruik maken van de (gratis) Shop&Drop app, waarin de inzamellocaties voor alle afvalstromen te vinden zijn. Deze is beschikbaar in de appstores voor iOS en Android.

Kijk voor meer informatie op www.ewasterace.nl en www.shopendrop.nl.