13 maart 2019

Op zaterdag 30 maart 2019 vindt de jaarlijkse Universiteitsdag van de Universiteit Utrecht plaats. Het thema is 'UniverCITY': wetenschappers, studenten en alumni gaan het vanuit verschillende disciplines hebben over de stad. In een van de programmaonderdelen komen drie innovatieprojecten waarbij USI betrokken is aan bod.

De onderzoeksthema’s en de maatschappelijke vraagstukken waar de universiteit zich mee bezig houdt, zijn steeds meer verweven met de omgeving waarin we ons bevinden. Tijdens de verschillende lezingen is alles te horen over het werk van UU-onderzoekers die zich bezighouden met stedelijke fenomenen, zowel in Utrecht als in andere stedelijke gebieden.

Duurzame innovaties made in Utrecht
Het programma van de dag bestaat uit diverse ochtend- en middagdelen. In de panelsessie 'Duurzame innovaties made in Utrecht' komen projecten aan bod waarbij USI nauw betrokken is. Drie onderzoekers van het Copernicus Instituut geven hierin een inkijkje in hoe de Universiteit Utrecht in samenwerking met maatschappelijke partners unieke innovaties in de stad weet te versnellen. Carolien van Hemel, directeur van het Utrecht Sustainability Institute, legt uit waarom en hoe deze innovatieprojecten tot stand komen. Drs. Marte Gerritsma gaat in op het project Smart Solar Charging waarin elektrische deelauto’s lokaal opgewekte zonne-energie bufferen en teruggeven aan het net, waardoor een duurzaam wijkenergiesysteem ontstaat dat maximaal rendeert en gridstress voorkomt. Eelke Bontekoe MSc vertelt over zijn bijdrage aan het project IRIS dat sociale huurwoningen in Kanaleneiland-zuid verduurzaamt en daarbij nadrukkelijk de bewoners betrekt. In het Werkspoorkwartier werkt dr. ir. Jesus Rosales Carreon aan de transformatie van het gebied tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor creatieve circulaire bedrijven.