7 november 2017

Breaking the Barriers to the Circular EconomyUtrechtse onderzoekers hielden de grootste enquête over circulaire economie in Europa ooit. Ze concluderen: 'circulaire economie speelt erg onder de professionals, maar veel minder in de maatschappij.' De belangrijkste barrière hierin kan worden overwonnen door meer in te zetten op een innovatie-gerichte cultuur, zowel door het bedrijfsleven als door de overheid.

De circulaire economie is het systeem waarbij geen eindige grondstoffen worden uitgeput en waarin reststoffen opnieuw worden gebruikt. Volgens experts werkzaam in de duurzame sector is de circulaire economie een ware hype aan het worden in de samenleving, maar innovatiewetenschappers van de Universiteit Utrecht en Deloitte spreken dit tegen in een whitepaper dat ze op 6 november hebben gepubliceerd.

In het whitepaper getiteld Breaking the Barriers to the Circular Economy bespreken de onderzoekers de resultaten van de grootste enquête ooit uitgevoerd in Europa over dit onderwerp. Ruim 150 bedrijven, 50 overheidsambtenaren en 50 thought leaders op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie namen deel. Conclusie: de circulaire economie speelt erg onder de professionals in de duurzame industrie, maar veel minder in de maatschappij.

Julian Kircherr, innovatiewetenschapper aan de Universiteit Utrecht en lead in het onderzoek, zegt over de bevindingen: "uit de interviews blijkt duidelijk dat circulaire economie nog een aantal barrières moet overwinnen om voeten in aarde te krijgen in de maatschappij". Het team concludeerde dat de grootste drempel zit in de bewustwording van circulaire economie bij het brede publiek. Een tweede barrière is de prijs van eindige grondstoffen, waardoor circulaire producten moeilijk kunnen concureren. Kortom, voor de doorbraak van de circulaire economie moeten grote bedrijven, beginnende ondernemers en de overheid nog veel barrières doorbreken.

 

> Lees het whitepaper Breaking the Barriers to the Circular Economy

> Lees meer over het onderzoek