Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom maken USI en zijn partners films over de samenwerking en resultaten in onderzoeks- en innovatieprojecten. De thema’s variëren van het opslaan van energie in deelauto’s in de regio Utrecht tot het circulair transformeren van een verouderde fabriekshal in het Utrechtse Werkspoorkwartier. De projectfilms zijn ook te vinden op de afzonderlijke projectwebsites die USI voor zijn projecten samenstelt.

Bekijk de films

Smart Solar Charging finalist in Europese Regiostars Awards

Smart Solar Charging is één van de finalisten voor de Regiostars Awards van de Europese Commissie. Dit is een prijs voor de meest innovatieve best practices in Europa. Met het bidirectionele laadsysteem Smart Solar Charging kunnen de batterijen van elektrische auto’s zowel geladen als ontladen worden. Maak kennis met de finalist in de film ‘Smart Solar Charging Region Utrecht

Hoe Smart Solar Charging de energietransitie mogelijk maakt

Het energiesysteem van de toekomst, hoe ziet dat eruit? Door autobatterijen in te zetten voor opslag van duurzame energie is Smart Solar Charging in Utrecht een unieke oplossing voor de energietransitie. Projectpartners vertellen erover in de film ‘Smart Solar Charging – Duurzame energie altijd beschikbaar’.

Het Hof van Cartesius: samenwerken in circulaire nieuwbouw

Samen aan de slag in circulaire nieuwbouw, waarom en hoe? Maak kennis met coöperatie Het Hof van Cartesius, waar jonge ondernemers samen een groene werkplek van gebruikte materialen bouwen en onderhouden in de minidocumentaire ‘Circulaire nieuwbouw – De kracht van collectief’. De minidocumentaire is onderdeel van de serie ‘Werkspoorkwartier Utrecht, creatief en circulair maakgebied‘.

Duurzame herontwikkeling van Werkspoorfabriek Utrecht

Hoe renoveer je een verouderde fabriekshal circulair? Ontdek de duurzame herontwikkeling van de Werkspoorfabriek in Utrecht met Gabrielle (Erfgoed Werkspoor Utrecht) en Eldin (Sustainer Homes) in de film ‘Circulaire renovatie – Oude gebouwen met een modulaire invulling’. Deze aflevering is onderdeel van de filmserie ‘Werkspoorkwartier Utrecht, creatief en circulair maakgebied‘.

Buurman Utrecht, circulaire hub in Werkspoorkwartier

Wat is het belang van een circulaire hub? En wat komt er allemaal kijken bij het opzetten ervan? Laura, Bianca en Simone van Buurman vertellen over hun uitdagingen en drijfveren in de minidocumentaire ‘Circulaire Hub – Restafval als bouwmateriaal‘. Deze minidocumentaire is onderdeel van de filmserie ‘Werkspoorkwartier Utrecht, creatief en circulair maakgebied‘.

De rol van sociale woningbouw in de energietransitie

Martijn Broekman van woningcorporatie Bo-Ex neemt je mee op een fietstocht door Kanaleneiland-Zuid, locatie van project IRIS. Martijn vertelt over de rol van sociale woningbouw in de energietransitie, het belang van het betrekken van huurders en de mogelijkheden die duurzame renovaties bieden om de betaalbaarheid van sociale huur te verbeteren. “Success of this project is not only the sustainability we achieve, but also how satisfied our tenants are.”

Werkspoorkwartier icoon voor circulaire herontwikkeling

Utrecht Science Park lanceert een video het Utrechtse Werkspoorkwartier, een icoon voor circulaire herontwikkeling. In dit gebied werken gebouweigenaren, kennisinstellingen en bedrijven aan een duurzame vestigingsplaats voor maakbedrijven en creatieve start-ups. Onderzoek, onderwijs en circulair ondernemerschap komen hier samen.

IRIS – Integrated and Replicable solutions for co-creation In Sustainable cities

Binnen IRIS Smart Cities werken Europese steden samen in technische, sociale en digitale innovaties. De stad Utrecht is als Lighthouse City één van de drie voortrekkers en koploper in duurzame energie en elektrisch vervoer. Ontdek de vijf transitiepaden waarmee IRIS van stedelijke gebieden gezonde, betaalbare en fijne plekken maakt in de film ‘The power to change‘ (in het Engels).

Smart Solar Charging bij de Jaarbeurs

Met duurzaam energiesysteem Smart Solar Charging wordt lokaal opgewekte zonne-energie in (deel)auto’s opgeslagen via een slim en dynamisch snellaad- en opslagsysteem. Bij de Jaarbeurs in Utrecht zijn twintig laadpunten, 200 zonnepanelen en een grote batterij geïnstalleerd waarmee twintig volledig elektrische auto’s gelijktijdig volgeladen kunnen worden.

Smart City Visions: IRIS meets Carolien van Hemel

Utrecht is een van de koplopers in project IRIS, dat streeft naar een versnelde integratie van ambitieuze initiatieven op het gebied van energie, mobiliteit en ICT in ‘communities’. Hiermee worden stedelijke gebieden betere plaatsen voor mens en milieu. USI’s directeur Carolien van Hemel vertelt over IRIS in een inspirerende video (in het Engels). Zie ook iris-utrecht.nl.

Inside Out test energieleverend renovatiesysteem voor hoogbouw

Het project ‘Inside Out’ ontwikkelt en test aan de Henriëttedreef in Overvecht een renovatiesysteem waarmee hoogbouwflats energieleverend worden. Bewoners en ontwikkelaars delen hun ervaringen in deze film. Zie ook tki-inside-out.nl.

Henriëttedreef test windenergie met PowerNEST

Op donderdag 6 juli 2017 is op het dak van een hoogbouwflat van woningcorporatie Bo-Ex aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht een innovatieve duurzame energie oplossing geplaatst. De PowerNEST van IBIS Power wekt energie op uit wind en zon, en wordt de komende twee maanden getest op energieprestaties in de stedelijke omgeving en op respons van bewoners en omwonenden. De proefplaatsing is een onderdeel van het project ‘Inside Out’ en is nauw voorbereid door Bos Installatiewerken.

Smart Sustainable Districts programma

Smart Sustainable Districts (SSD) is een ‘flagship’ programma van Climate-KIC waarin een aantal vooraanstaande districten met een ambitieuze (her)ontwikkeling in Europees verband samenwerken om grondstoffenefficiëntie te verhogen, energieverbruik te reduceren en uitdagingen rondom klimaatverandering te adresseren.

Duurzame kansen en keuzes voor Utrecht Het Nieuwe Centrum

Tijdens het Stadslab on tour participeerden inwoners en geïnteresseerden in stadsgesprekken over de transformatie van Utrecht Het Nieuwe Centrum. Smart Sustainable Districts Utrecht faciliteerde het gesprek over de duurzame kansen en keuzes met behulp van digitale en analoge interactietafels (ontwikkeld i.s.m. TU Berlijn/CHORA).

Utrechtse interactietafel

De Utrechtse interactietafel maakt het mogelijk om de stad van de toekomst gezamenlijk te ontwerpen. Deze tafel is ontwikkeld om de betrokkenheid van bewoners te stimuleren in de duurzame transformatie van Utrecht Het Nieuwe Centrum, door gebruik te maken van data en duurzame oplossingen die resulteren uit het Climate-KIC project Smart Sustainable Districts.

Utrechtse innovaties in de spotlight

Tijdens de Innovation Expo op 14 april 2016 werden Utrechtse innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame verstedelijking gepresenteerd, waaronder Smart Solar Charging, slimme glasvezeltechnologie, fiets- en wandelbeleving in de stad en de Utrechtse interactietafel.

Smart Sustainable Districts

Het Climate-KIC Smart Sustainable Districts project geeft input voor de duurzame herontwikkeling van Utrecht Het Nieuwe Centrum. De gemeente Utrecht, Jaarbeurs en andere belanghebbenden hebben grote ambities voor dit gebied. Zie ook www.ssd-utrecht.nl

Stationsgebied Utrecht

Het stationsgebied Utrecht ondergaat een duurzame gebiedstransformatie en is daarmee icoon voor duurzame herontwikkeling in wording. Aspecten zijn de biowasmachine en het programma Smart Sustainable Districts. Kijk voor meer informatie op www.cu2030.nl/hub of www.ssd-utrecht.nl.

FOME-BES

In dit project wordt de energiebalans rondom bodemenergiesystemen (WKO’s) gemonitord om het beheer en de prestaties van deze systemen te optimaliseren. Dit gebeurt op 5 locaties in Nederland, waarvan 3 in Utrecht. Zie ook www.fomebes.nl

Circular Economy Labs

Serie van debatavonden met als doel de circulaire economie in verschillende sectoren of productketens op gang te brengen en/of te versnellen.

Sustainable Campus Launching Customer

De campus Utrecht Science Park als testbed voor duurzame innovatie. Onderdeel van het project Duurzame Campus, dat de duurzame ambities van 8 Europese campussen wil intensiveren. Zie ook www.sustainablecampus.eu.

Smart Grid rendement voor iedereen

In het project Smart Grid rendement voor iedereen zijn acht smartgrid-diensten ontwikkeld en getest in Utrecht en Amersfoort. Kijk voor meer informatie op www.smartgridrendement.nl.

Biogas ETC

Het project BiogasETC richt zich op het testen van een innovatieve installatie voor het opwaarderen van de kwaliteit van biogas en ontwikkelen van een strategie voor de marktintroductie hiervan. Het gaat hierbij om de mogelijkheden voor de kleinschalige productie van biogas. Kijk voor meer informatie op www.biogas-etc.eu.