De Winterkas

Posted by USI on januari 19th, 2015 | No Comments

Op 20 februari opent de Winterkas op het Utrecht Science Park.

De Winterkas is een plek waar alle winterse behoeften samen komen in één open, glazen ruimte. Deze duurzame kas brengt een maand lang elke dag groen, ontspanning en kennisevenementen samen. De Winterkas wordt gevuld met de bijzondere planten uit de Botanische Tuinen en het programma wordt samengesteld in samenwerking met diverse partijen waaronder studie-en studentenverenigingen als Enactus, STORM, Kosnu en Alcmaeon. Ook dragen verschillende ondernemers en kunstenaars bij aan het programma van dit zuurstofproducerende fenomeen.

Het Utrecht Sustainability Institute organiseert in de Winterkas een onderzoeksexpositie in het kader van het Sustainable Campus project.

Kijk hier voor meer informatie over de Winterkas.

Utrecht is een “bastion van innovatie en duurzaamheid. De stad heeft een sterke relatie tussen bedrijven, overheid en kennisinstituten.” Dat zegt The New Economy in de jaarlijks top 20 ‘Meest Duurzame Steden’.

Smart City Utrecht “Ranked first of 262 in the EU’s Regional Competitiveness Index 2013, Utrecht is a bastion of innovation, competitiveness and sustainability. Its impressive economic performance is largely due to strong relationships between business, government and knowledge institutions. One of the best-educated and most multilingual places in Europe, it appeals to talent and innovation – as expressed in projects aimed at developing practical applications in climate policy, traffic, services, life sciences and gaming.”

Lees meer over Utrecht als duurzame stad.

Tijdens de VVM netwerk van milieuprofessionals conferentie ‘Richting geven aan milieubeleid in de 21e eeuw’ op 11 december gaf Jacqueline Cramer een inleiding over dit thema. Daarnaast overhandigde zij haar boek ‘Milieu’ aan Rachel Heijne, directrice VVM.

mw67421.dng

Rachel Heijne zei het volgende over het boek:
“Het is een eer om dit boek in ontvangst te mogen nemen. Ik zeg bewust boek en geen boekje omdat het weliswaar qua omvang klein is, maar de inhoud is groots.
In het boek wordt Ernst Friedrich Schumacher aangehaald: Small is beautiful. Dit is zeker van toepassing op dit boek!

Het beschrijft de ontwikkelingen in het milieu werkveld en laat zien hoe we er nu voor staan. Daarnaast schetst het een toekomstbeeld.

Jacqueline gaf in haar presentatie aan dat ze had besloten om er geen heel persoonlijk boek van te maken. Ik ben blij dat de persoonlijke noten zijn gebleven. Het milieuverhaal is in het geval van Jacqueline een persoonlijk verhaal en dat maakt het boek zo toegankelijk en prettig leesbaar.

Of je nieuw bent in het werkveld, of wilt nalezen hoe het zit. Het boek is voor iedereen een aanrader!”

 

ARN Afval Stroom

Posted by USI on december 1st, 2014 | No Comments

In het september-oktober nummer van ARN Afval Stroom is een artikel te lezen over de handreiking ‘Gemeentelijke aanpak van de circulaire stad’, die Jacqueline Cramer schreef. Het artikel gaat vooral in op het stappenplan ten behoeve van een duurzame transformatie in de handreiking.

Lees het volledige artikel hier. 

Utrechtse duurzame projecten in beeld

Posted by USI on november 25th, 2014 | No Comments

In samenwerking met New Energy Places heeft USI zes projecten geselecteerd die laten zien hoe Utrechtse bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken aan duurzame innovatieve projecten.
Niet geheel toevallig speelt USI in al deze projecten een rol, hetzij in de totstandkoming van het project, hetzij bij de kennisoverdracht in het project. De filmpjes illustreren de functie van USI in de regio Utrecht: innovatiemakelaar op duurzaamheid in steden enerzijds, ambassadeur van expertise en resultaten in de regio anderzijds:

‘Silent Witnesses’, een fotoboek over Tsjernobyl is uitgegeven. Het boek bevat dramatische foto’s van het verlaten gebied rond de ontplofte kernreactor. De ‘stille getuigen’ van de ramp zijn in dit boek vastgelegd. Met de verkoop van het boek worden mensen uit Tsjernobyl financieel ondersteund.
Het voorwoord is geschreven door Jacqueline Cramer.

Bestel het boek en lees meer.

Op 14 november hield de middelbare school Unic Utrecht de jaarlijkse Challenge Duurzaamheid. De leerlingen presenteerden meer dan 12 innovatieve ideeën aan de jury, waar Martine van Weelden namens het USI deel van was. Uiteindelijk werd unaniem gekozen om twee kansrijke ideeën te laten winnen: Allgenius en H2O-2.0. De keuze viel op deze projecten vanwege de praktische toepasbaarheid van de plannen binnen de gebouwde omgeving van Utrecht.

Lees meer over de Challenge Duurzaamheid.

Miljoenste Jekko in ontvangst

Posted by USI on november 21st, 2014 | No Comments

Op 20 november nam Jacqueline Cramer de miljoenste Jekko in ontvangst. De Jekko is de inzamelbox voor afgedankte kleine elektrische apparaten, spaarlampen en batterijen. Wecycle, de recyclingsorganistie achter dit initiatief, vierde hiermee de mijlpaal dat 1 miljoen huishoudens een Jekko in huis hebben.

Lees meer over de Jekko.

Lancering Shop & Drop

Posted by USI on november 18th, 2014 | No Comments

Op dinsdag 2 december zal de SHOP&DROP app gelanceerd worden. SHOP&DROP maakt afvalscheiding makkelijk, leuk en de moeite waard.

SHOP&DROP laat je zien waar je je recyclebare afval of herbruikbare producten kunt wegbrengen of afgeven. Wist je bijvoorbeeld dat je bij alle apotheken in Utrecht gratis je oude medicijnen kunt inleveren en dat je bij H&M korting krijgt op je nieuwe aankoop als je een tas met oude kleding inlevert? Door regelmatig te droppen met de app spaar je punten en ga je de strijd aan met buurtgenoten om de beste dropper te worden. Je kunt in de app je favoriete dropspots liken, zelf nieuwe locaties toevoegen en de ‘ groene acties’ van je vrienden in de gaten houden. Afval scheiden wordt door SHOP&DROP dus ontzettend makkelijk en leuk.

In de drie grote steden gaat de app op 2 december live, maar uiteindelijk is SHOP&DROP een landelijke tool. Op de website kan worden gestemd op de
gemeente die als volgende de app krijgt. Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn als eerste aan de beurt, omdat zij de meeste stemmen kregen. Dat is ook niet zo gek, want de afvalscheidingspercentages liggen in de steden veel lager dan daarbuiten. Buiten de stad wordt afval veelal aan de deur opgehaald, maar in de stad vind je de scheidingsfaciliteiten in de openbare ruimte. Vlakbij winkels en supermarkten bijvoorbeeld. Dat inspireerde de bedenkers van SHOP&DROP om winkelen en afval scheiden te combineren. De app geeft naast persoonlijk recycleadvies ook informatie over verschillende afvalstromen en over het nut van afvalscheiding.

SHOP&DROP is winnaar van de Ewaste 2.0 Challenge, waar door inzet van ICTtechnologie een oplossing werd gezocht voor het weglekken van e-waste uit de
kringloop. Op dit moment belandt 50% van ons huishoudelijk afval bij het restafval, in steden zelfs nog meer. De app moet helpen om dat percentage
omlaag te krijgen.

Francien Eppens: “SHOP&DROP laat zien dat je op eenvoudige wijze een kleine bijdrage kunt leveren aan een groenere samenleving. Met de app maken we afval scheiden zo makkelijk mogelijk, waardoor het leuk wordt om het goed te doen.”
Een duurzame lifestyle ligt zo voortaan voor iedereen binnen handbereik. Met kleine stapjes kan iedereen het verschil maken. En dat is makkelijk, leuk én de
moeite waard.

Kijk voor meer informatie op www.shopendrop.nl.

USI over de grens

Posted by USI on november 18th, 2014 | No Comments

De Chinese Universiteit van Hong Kong (CUKH) is op bezoek geweest bij de Universiteit van Utrecht. Tijdens dit bezoek interviewden zij Jacqueline Cramer.

Dit interview is nu in het Chinees gepubliceerd in de Singtao Daily Hong Kong van 13 november 2014.

141113_SingTao_EMBAForum

Artikel: Utrecht’s Sustainable Renaissance

Posted by USI on november 14th, 2014 | No Comments

Smart cities bieden de mens de beste mogelijkheden om de ecologische voetafdruk te verminderen, aldus Jacqueline Cramer.

Lees meer over de duurzame ambities van de regio Utrecht. 

Klaas van Egmond wint Wubbo Ockels Brandarisprijs

Posted by USI on november 10th, 2014 | No Comments

Klaas van Egmond heeft de Wubbo Ockels Brandarisprijs gewonnen. De Wubbo Ockels Brandaris Prijs is een oeuvreprijs; een prijs voor de volhardende kantelaar, de visionaire wegbereider, de verbindende inspirator die veel heeft betekend voor de verbetering van de duurzaamheid in brede zin.

Lees het volledige artikel hier WubboOckelsBrandarisPrijs2014_juryrapport.

 

Steden brengen ommekeer

Posted by USI on november 7th, 2014 | No Comments

Voor het november nummer van het tijdschrift Milieu, heeft Jacqueline Cramer een artikel geschreven genaamd ‘Steden brengen ommekeer’.
De kern van dit artikel is dat stedelijke gebieden zijn bij uitstek geschikt zijn om het voortouw te nemen in de transitie naar een duurzame energievoorziening
en circulaire economie.
Lees het volledige artikel Steden brengen ommekeer.

Boek Elementaire Deeltjes – Milieu

Posted by USI on oktober 27th, 2014 | No Comments

Voor de serie Elementaire Deeltjes heeft Jacqueline Cramer het boek Millieu geschreven. Hierin schetst Jacqueline Cramer een beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van het milieuvraagstuk.

9789089647061

Toenemende welvaart en industrialisatie brachten ons veel goeds, maar niet voor onze leefomgeving. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw staat ‘het milieu’ daarom op de politieke agenda. Toen ging het vooral over de aanpak van lokale milieuverontreiniging. In de jaren tachtig werd duidelijk dat vervuiling niet ophoudt bij de landsgrenzen. Begin éénentwintigste eeuw steeg ook het maatschappelijk besef dat we wereldwijd een alarmerend beslag leggen op grondstoffen en we onze aarde steeds verder opwarmen.

In Elementaire Deeltjes – Milieu schetst Jacqueline Cramer een beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van het milieuvraagstuk. Waarom kwam het onderwerp op de maatschappelijke agenda? Welke milieuverbeteringen zijn er tot stand gebracht? Welke rol heeft de overheid door de jaren heen gespeeld? Hoe is die rol in de loop der tijd veranderd mede onder invloed van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en burgers? Hoe kunnen we het tij keren en voortbouwen op de goede dingen die gezamenlijk al wel tot stand zijn gebracht?

Elementaire Deeltjes, de serie boekjes van Amsterdam University Press (AUP), maakt kennis toegankelijk voor een breed publiek. Elementaire Deeltjes is dé manier om snel alles te weten te komen over de onderwerpen die je interesseren. Experts nemen je mee op een ontdekkingsreis waarbij elk thema in de meest beknopte vorm volledig uitgediept wordt. Een serie handige en handzame boekjes, met altijd het antwoord op de vraag: ‘Hoe zit dat nou eigenlijk?’

Uitgeverij AUP | Paperback | € 9,95 | 11,5 x 17,6 cm | 140 blz| ISBN 978 90 8964 706 1 | 21 oktober 2014 | www.elementairedeeltjes.nl

 

Interview met Jacqueline Cramer in Milieu Magazine

Posted by USI on oktober 23rd, 2014 | No Comments

Naar aanleiding van haar recente publicatie ‘Milieu’ heeft Jacqueline Cramer in het Milieu Magazine van oktober 2014 een interview gegeven met als titel “Tijd voor Transitie”.

Centraal in dit artikel staat de transitie naar een verduurzaming van producten en afvalstromen.

Lees het volledige artikel Tijd voor Transitie hier.

 

Nieuwe publicatie(s)

Nieuwsarchief

Agenda

<< Jan 2015 >>
maandinswoendondvrijzatezond
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Evenementen